Østrig - Europa i flammer

Østrig

Program

Ni dages rundtur i Østrig med uddannet cand.mag i tysk og filosofi. Denne helt unikke tur er en rejse ind i det Østrig-Ungarske storrige og tiden omkring det nittende århundredes begyndelse kaldet fin-de-siecle. Østrig-Ungarn var på denne tid en magtfaktor i Europa, og på vores tur vil vi besøge de to åndelige og litterære centrummer Wien og Salzburg. Der vil desuden være en afstikker til Kejser Wilhels rekreative favorit Bad Gastein. Den lille kurbadsby var stedet, hvor europas elite kom omkring det tyvende århundredes begyndelse.

 

 

 

 

I første halvdel af det tyvende århundrede var Europa i flammer. Efter Første Verdenskrig troede alle, at Europa gik en lysere fremtid i møde, men ganske få årtier senere begyndte mørke skygger at trække sig sammen over horisonten. Hvorfor gik det så galt, og hvad gjorde, at den optimisme, der prægede sidste halvdel af det nittende århundrede, kunne blive afløst at pessimisme og opgivenhed.

Det Østrig-Ungarske storrige var op gennem det nittende århundrede en magtfaktor i Europa. Riget strakte sig over det meste af Central - og Østeuropa. Landet fostrede nogle af samtidens største tænkere, og samtidig var det her, dekadencen og åndsforfaldet stod skarpest trukket op. Wilhelmerperioden var kendetegnet ved at være en periode med fremgang på alle områder, men især inden for kunst, kultur og litteratur udmærker det Østrig-Ungarske storrige sig. Gustav Klimt revolutionerede malerkunsten, Freud kom med banebrydende teorier om menneskets sind og udvikling, og på den musikalske front markerede blandt andre Mahler sig. Det var samtidig en helt unik periode inden for litteratur, hvor sproget, formen og indholdet blev diskuteret, og hvor samfundsstrøminger og tanker virkede ind på litteraturen og udmøntede sig i fantastiske værker, der åbner helt unikke vinduer ind til Wilhelmerperiodens tabte tid. Vi vil på denne tur arbejde med nogle af tidens største forfatterskaber såsom Stefan Zweig, Musil, Hofmanthal og Arthur Schnitzler og gennem deres værker forsøge at blive klogere på det tyvende århundredes mørke hemmeligheder. En tur tilbage i tiden til det Østrig-Ungarske storriges fald vil måske kunne forklare nogle af de tendenser, der også gør sig gældende i nutidens Europa.

Østrig er i dag et af de mindre lande i Europa, men en tur gennem de to storbyer Wien og Salzburg er et vidnesbyrd om den storhed, riget besad for små hundrede år siden. Og besøget på kurbadstedet Bad Gastein er samtidig en påmindelse om dekadencen og forfaldet. De smukke bjerge og helt fantastiske alperige landskaber er som at træde ind i et billede af Caspar Friedrich. Det er en helt speciel oplvelse fra Kejser Wilhelm-promenaden at skue ud over såvel by som landskab.

 

Wien

Wien var Knudepunktet i det Østrig-Ungarske storrige, og herfra magten regerede. Det var samtidig epicentret for den litterære og kunstneriske elite. Det var på sit lille kontor i Berggasse, at Freud udarbejdede sine banebrydende teorier og skabte psykoanalysen, og det var i de mange cafeer, Wien er så berømt for, at datidens forfattere mødtes med politikere, kunstmalere, tænkere og komponister. Cafékulturen i WIen var på sit højeste omkring det nittende århundredes afslutning, og udover at være mødested for diverse personligheder indgår de også i et utal af litterære værker. Wien var og er en utrolig by fyldt med pompøse bygninger og gader, og den flyder over med kulturelle udbud og fornøjelser. Den var samtidig en af de mest indflydelsesrige byer på denne tid og velbesøgt af adel og elite fra hele Europa. På denne tur med litteraturrejser vil der være fokus på perioden fin de siecle og de efterfølgende årtier i starten af det tyvende århundrede, og her spiller Wien en enorm rolle. Byen var midtpunktet i det Østrig-Ungarske storrige, som der er utallige vidnesbyrd om, men samtidig var det her nogle af de mest markante forfattere og kunstnere generelt brød frem med banebrydende litterære mesterværker og teorier inden for snart sagt alle videnskaber. Den skandaleombruste forfatter Arthur Schnitzler skrev to af sine mesterværker i Wien, og hans tekster er et meget fint vidnesbyrd om samtiden. Desuden er de på mange måder en litterær pendant til Sigmunds Freud, og vi vil derfor på vores besøg i Wien dykke ned i Schnitzlers forfatterskab. Der vil være besøg på nogle af de klassiske caféhuse, der står næsten som de gjorde for lidt over hundrede år siden og desuden vil vi indtage et aftenmåltid på en af byens ældste og mest berømte heuriger. Derudover besøger desuden Dr. Freuds klinik og nationalmuseet i Wien, hvor vi vil lave en litterær vandring. 

 

Salzburg

Den eventyrligt smukke by Salzburg er som et romantisk skønmaleri. En gåtur langs floden Salzach med frit udsyn over broerne, med borgen Hohen-Salzburg majestætisk stående på sit plateau og bjergene i baggrunden er en fantastisk oplevelse. Man forstår hvorfor blandt andre Hofmannsthal, Arthur Schnitzler og Stefan Zweig boede her i korte og længere perioder. Zweig var så begejstret for byen og udsigten, at han bosatte sig her, og fra Kapuzinerbjerget havde han den skønneste udsigt over byen og slottet Hohen-Salzburg. En anden af de største litterære genier, Hugo von Hofmannsthal, begejstredes i sådan en grad, at han ligeledes bosatte sig her og var medstifter af festspillene i Salzburg. Det er i høj grad Stefan Zweig og Hofmannsthal, der har sat Salzburg på det litterære verdenskort, og det er qua disse forfatterskaber, at byens historie omkring det nittende århundrede vil blive belyst. Der vil på turen være indkluderet en byvandring med et besøg på en af de mest berømte caféer i byen, hvorfra der er et unikt vue på borgen Hohen-Salzburg, som giver byen et skær af fortryllelse. Måske var det selvsamme eventyrlige stemning, der inspirerede Mozart til operaen Tryllefløjten. Salzburg var Mozarts fødeby, og overalt ser man eksempler på den fantastiske arkitektur, han voksede op med, og der er mulighed for at besøge såvel hans hus som barndomshjem. På byvandringen vil der endvidere være inkluderet et besøg på Stefan Zweig centret i Salzburg samt en vandring på Kapuzinerbjerget, hvor han boede.

 

Bad Gastein

Det underskønne kurbadsområde Bad Gastein var i slutningen af det nittende århundrede og starten af det tyvende stedet, hvor alle de kendte europærere mødtes. Bygget midt i de østrigske alper og med en forblændende udsigt, hvor man end kigger. Selve togturen gennem alperne med sneklædte bjergtoppe og store skovområder er en sand fornøjelse. Vi indlogeres på et af de berømte kurbadssteder, og her vil historiens vingesus tydeligt kunne fornemmes. I den elegante salon hænger portrætter af det østrigske regentpar, og hele palæet står, som det gjorde for århundreder siden. Yderst elegant og diskret og med en blændende udsigt over de østrigske Alper. Der tilbydes mod en ekstrabetaling diverse kurbehandlinger. Bad Gastein er og var berømmet for sine exceptionelle kurbade, varme kilder, der springer ud fra bjergenes indre. De er helbredende mod flere forskellige skavanker, og folk flokkedes hertil for at blive sundere og friskere. Der er desuden mulighed for at nyde naturen og gå nogle fantastiske vandreture langs Wilhelm-Promenaden. De mange kurbadshoteller i Bad Gastein vidner om en svunden tid, og det til tider slidte udseende nogle af dem har står som et vidnesbyrd om det Østrig-Ungarske riges storhed og fald. Det var her, Freud diskuterede med Arthur Schnitzler, og Einstein, kejsere og konger mødtes og diskuterede storpolitik. Det var et sted fjernt fra storbyen, hvor man kunne restituere og gøre nye interessante bekendtskaber.

 

Ørneborgen Hohen Werfen

Fra Bad Gastein vil der være en dagsudflugt til det berømte slot Hohen Werfen, der blev udødeliggjort i filmen Ørneborgen af Alistar Maclean. Den flere århundreder gamle borg er yderst interessant, og herfra er der en fantastisk udsigt over dal og bjerge. Der er mulighed for at overvære et kombineret falke- og ørneshow. Et fantastisk skue!

 

Har du gruppen, så har vi en dansk uddannet cand. mag. der med glæde rejser rundt med jer og beriger jer med sin viden og landet, kulturen og litteraturen. I booker selv fly og hotel og tilsvarende booker I en guide hos litteraturrejser, der vil følge jer på hele turen. Prisen er 5.000,- danske kroner og dertil guidens transportudgifter, diæter og hotelophold.


Periode og priser


Ni dage


5.000,- for en dansk uddannet cand. mag. i


litteratur med på turen som guide        Et forslag


Dag 1:  Ankomst Wien


Dag 2: Foredrag/Udflugt


Dag 3: Tid på egen hånd


Dag 4: Ankomst Bad Gastein/Foredrag


Dag 5. Byvandring/Tid på egen hånd


Dag 6: Foredrag/HohenWerfen


Dag 7: Salzburg/Foredrag


Dag 8: Byvandring/Tid på egen hånd


Dag 9: København


Alhambra

LITTERATURREJSER

Det første rejseselskab i Danmark med fokus på litteraturen. Bestil en cand. mag. i litteratur til at følge dig og din gruppe rundt i det litterære landskab.


Et unikt koncept, hvor du læser de største litterære værker og besøger nogle af de meste interessante lande, byer og mindesmærker verden har at byde på med fiktive karakterer og forfatterskaber som rejseførere.

Kontakt


Laurentiigade 1 D

8900 Randers C

Mail: thomas@litteraturrejser.dk

Telefon: 42 68 53 77
Copyright @ All Rights Reserved