Andalusien - Spanien og de andre

Andalusien

Program

10 dage med litteraturuddannet guide, hvor du vil besøge nogle af de mest spetakulære steder i Andalusien og nærlæse nogle af spansk litteraturs største værker
Andalusien emmer af gammel kultur og glemte fortællinger. Vi vil blive indlogeret på et hyggeligt familiedrevet tre-stjernet hotel tæt på Torremolinos. Hotellet ligger centralt placeret få minutter fra det azurblå Middelhav og den skønne strandpromenade ved fiskerbyen Carihuela med de mange cafeer og restauranter. I baggrunden troner de majestætiske bjerge mod himlen. I foråret kommer temperaturen ofte op på 20 grader, og når solen står højt på himlen, er det en fornøjelse at spadsere langs den flere kilometer lange, hyggelige strandpromenade, nyde den berømmede andalusiske gastronomi eller en kop kaffe på en cafe. De mange palmetræer fyldt med papegøjer giver stedet en eksotisk charme. De mange fritvoksende aloe vera planter, mandel- og figentræer foruden de blomstrene haver gør også sit til at naturoplevelsen er helt speciel. Legenden siger, at de mange mandeltræer blev plantet af en konge for hundreder af år siden, fordi hans elskede prinsesse fra norden savnede sit land. Mandeltræerne blomstrer nemlig om foråret, og de smukke hvide og lyse farver var for prinsessen som snefnug, der falder. Prinsessen kunne ikke helt vænne sig til de mange solskinstimer, men for os andre, gør de Andalusien til det perfekte rejsemål i vinter- og forårsmånederne, og på turen vil der selvfølgelig være tid på egen hånd til at nyde både klimaet og naturen.

På denne tid er der fredeligt i området, men den pulserende storby Malaga, med museer, butikker, gallerier og et sprudlende cafe - og restaurantliv, befinder sig kun godt 25 minutter væk fra hotellet med bus. Cervantes Teatret i byens centrum opfører mange moderne og klassiske teaterstykker, og på det store flotte stadion Roselada, ikke langt fra Malagas centrum og togstationen, er der mulighed for at få en fodboldoplevelse ud over det sædvanlige, når nogle af verdens bedste spillere folder sig ud. Selvom holdet som ofte ligger i midten eller bunden, så støtter byen op omkring det i mod- og medgang, og der er som oftest en fantasisk stemning på stadion. Der er desuden et stort, hyggeligt bymarked i Torremolinos, og i Benalmadena Pueblo et marked, der har et varieret udvalg af keramik i den typiske andalusiske stil med flotte farver samt kreative og skønne motiver. Det er flot håndværk til billige penge og en sjov souvenir at have med hjem. Der findes et utal af muligheder for at hygge sig på egen hånd.

Andalusien er malerisk og betagende. Det lyder således hos den andalusiske forfatter Federico Lorca, der i vanlig stil lader menneske og natur forenes i et blomstrende sprog: "En smuk mand med en blomst i munden, på vej ud i vinmarken eller ud til de oliventræer, som er hans...din far, der duftede som en nellike for mig". Vores egen H. C. Andersen er en blandt mange forfattere, der nød godt af klimaet og områdets gæstfrihed, og ligesom utallige andre fandt han her inspiration. Hemingway, Rilke og Washington er andre store forfattere, der blev tiltrukket af områdets natur og kultur og fandt inspiration i landet til deres værker.


På denne tur vil der blive fokuseret på Spanien og det at være fremmed eller anderledes. Kulturelt anderledes som jøderne og muslimerne i det 15. til det 17. århundrede, hvilket skildres hos forfatteren Molina. Men også det at føle sig anderledes i et patriarkalsk domineret land, som det kommer til udtryk hos andalusiens søn Federico Lorca. Den barokke mester, forfatteren og Cordobas stolthed Gongora, skildrer den kulturelle splittelse i det 16. århundrede, mens den kvindelige nulevende forfatter Maria Victoria Atencia sætter ord på de religiøse forskelle mellem protestanter og katolikker, og hvilke konsekvenser det havde helt op til det 20. århundrede. Endelig vil vi læse udvalgte digte af den helt dagsaktuelle Angel Montilla Martos, der beskriver det fremmedgørende i dagens Spanien i sin nye digtsamling De la palma al cerezo.


Med deres værker i hånden vil vi besøge fire af de smukkeste og mest sagnomspundne andalusiske byer, Malaga, Ronda, Cordoba og Granada, der på hver sin måde er indbegrebet af temaet på vores tur, og ud af hvis stof de tragiske, humoristiske og eventyrlige fortællinger, vi skal læse, er vævet. 

Der vil endvidere være planlagt en aften i Malaga by, hvor vi vil se en lokal, meget berømt flamencoforestilling baseret på sigøjnermusik og dans. Federico Lorca var inspireret og fascineret af sigøjnerne, deres musik og dans og friheden, der lå heri. Og at flamenco er noget, der sætter sindene i kog, ses blandt andet af H. C. Andersens skildring af danserinden Pepita de Oliva fra Malaga, om hvem han skrev, at "hendes gang er Dands, hendes Dands en skjøn Qvindes meest bedaarende yndige Bevægelser. Bare hun vilde staae ganske stille, at man ret kunne see paa hende".

Samme dag vil vi nyde en til os speciel sammensat tapasmenu, besøge den ældste bodega i Malaga og smage på forskellige af deres eksklusive søde vine og meget mere.

I det følgende vil udflugterne blive nærmere beskrevet..


Ronda

Romantikkens poeter valfartede hertil og blev inspireret af den majestætiske skønhed, der omkranser byen. Tæt ved den gamle tyrefægterarena markerer poeternes mur byens position blandt datidens digtere. Citater fra snesevis af poeter illustrerer meget godt det indtryk, byen efterlader hos de besøgende. Byens skønhed inspirerede også Hemingway, der i sin sædvanlige stil beskriver den smukke by nøgternt og neutralt uden forskønnende tillægsord. Scenen er den spanske borgerkrig, som også Hemningway deltog i. Broder kæmpede mod broder, og det er et af de mørkeste kapitler i spansk historie. Han beskriver stedet i mesterværket "For hvem ringer klokkerne", og det lyder således: "Byen ligger paa den høje klippeskrænt ved floden, og der er en plads deroppe med springvand og bænke og store træer, der skygger over bænkene...Buegangene løber langs de tre sider af plazaen og på den fjerde er der en promenade overskygget af de træer, der er sat langs klipperanden og dybt nede kan man se floden. Der er tre hundrede fod ned til floden". I romanen er Ronda ikke nævnt ved navn, men det er en generel antagelse, at handlingen udspiller sig her grundet stedbeskrivelserne og hændelsen, han beretter om. På denne tur vil vi desuden besøge en lokal vinbonde, som trakterer med økologisk vin og en lækker traditionel middag. Turen dertil er en vidunderlig rejse ud i de barske spanske egne, hvor vinranker og olivenlunde breder sig ud over landskabet, så langt øjet rækker. Efterfølgende vil vi besøge en af de mest interessante huler i Spanien, der rummer nogle titusinde år gamle og yderst velbevarede hulemalerier, menneskets første skrifttegn.
Cordoba

I Cordoba vil vi først og fremmest nyde det idylliske historiske centrum, der på mange måder er idbegrebet af en klassisk andalusisk by. Små snørklede gader, med hvide bygninger, hvorfra blomsterne i alle årstidens farver hænger fra de frodige altankasser. Blomsternes by, kaldes Cordoba. Vi vil besøge Cordobas varetegn, den muslimske Mezquita, der ligger i byens centrum. En gammel moske fra middelalderen, der efter la Reconquista i 1236 og de følgende århundrederne blev delvist transformeret til en katolsk katedral. Ved dens side ligger det myteomspundne katolske regenspar Isabella og Ferdinand, der om nogen er symbolet på den spanske storhed i disse århundreder. Moskeens skønhed gjorde, at de katolske spaniere istedet for at rive den ned eller ødelægge den under ombygningen lod stilarterne indgå i en symbiose eller hybrid. Byens berømte søn Gongora stammer fra denne periode og er litterært set på højde med de samtidige Cervantes, Lope de Vega og Quevedo. Hans værker, som så mange af de andre værker på denne tid, tager fat på problematikken, der præger Spanien i disse år, og han gør det blandt andet i form af en litterær hybrid, hvor blandt andet hedenske myter og kristen doktrin sammenblandes. Det vil vi under læsningen af nogle af hans værker belyse. Han har blandt andet skrevet en af de største hyldelster til byen i form af digtet O Cordoba, der afsluttes i en sand hyldestsang til byen "Aldrig er mine øjne værdige til at beskue dine mure, tårne, din flod, dit land og dine bjerge, O faderland, O Spaniens blomst". Vi vil på turen spadsere i fodsporene på Gongora, og på en af byens hyggelige pladser i det historiske centrum nyde godt af det berømte cordobanske køkken. Efter frokosten vil vi af små snørklede gader bevæge os hen mod det jødiske kvarter, hvorefter der vil være et par timer på egen hånd.Granada

Det gamle mauriske slot Alhambra, troner sig op over byen på lang afstand. Det røde slot(Al-Hambra) er på Unescos verdensarvsliste, og et af Spaniens mest besøgte vartegn. Alhambra har inspireret poeter verden over og giver et enestående indblik i den mauriske arkitektur. De smukke haver, bade, springvand og bygninger er som taget ud af 1001 Nats Eventyr, og det hele står i fuldt flor på denne årstid. Det er svært at tro, at Kong Vinter hersker i Danmark. Det blev bygget i det 13-14 århundrede og her boede mauriske kongelige og adelige frem til området blev generobret af spanierne i 14-1500 tallet under det, der benævnes Reconquista.  I samme århundrede, 1492, opdagede Columbos Amerika og disse årtier markerer generelt den spanske guldalder, hvor litteratur og malerkunst såvel som guld i bogstavelig forstand blomstrede i det spanske, men inden da, var Granada og Alhambra en blomstrende maurisk by. Under besøget vil vi læse værker af Ibn Hazm og et gammel anonymt eventyr, der på den ene side illustrerer det intellektuelle og filosofiske mauriske rige og på den anden side tabet, som den europæiske verden følte. Den prisbelønnede spanske forfatter Molina beskriver i nogle af sine værker denne periode med generobringen af det sydlige Spanien og det uskyldstab det medførste. En smuk beskrivelse af Alhambra får vi hos ham, hvor litteraturen og musikken går hånd i hånd: "fremmanelser af haver i månelyset og muslimske paladser med glitrende ædelstene og lyden af springvand. Han læste Washington Irving i oversættelse og høre og lærte hurtigt at spilel Spansk rapsodi af Ravel og Aften i Granada af Debussy, som ikke havde set byen da han skrev det stykke musik...Han sagde at første gang han gik rundt i Alhambra, efter at han var flygtet ud af sit land, havde det stykke musik af Debussy lydt tone for tone inde i ham, og han syntes han kunne genkende det hele efterhånden som han så det, for han havde oplevet det på forhånd, ikke gennem fotografier eller illustrationer i bøgerne, men gennem klaverets blide toner". Vi vil efterfølgende tage det lille lokale bytog over på den anden side af byen, hvorfra man kan tage nogle helt fantatiske fotografier af Alhambra med bjergene i horisonten. Derefter afgang med bus tilbage til hotellet.Malaga

Andalusien Perle, Malaga står som en port mod det afrikanske kontinent. Det var herfra romerne kontrollerede området, og selvsamme sted var landgangsbro for den mauriske besættelse i middelalderen. Byen emmer af gammel kultur. De stenbelagte stræder, det årtusinder gamle amfieteater og mauriske fæstningsværker vidner om de forskellige kulturer, der har været her. Idag er Malaga en meget moderne by, der tiltrækker såvel spaniere som udlændinge. Blandingen af rolige og fredelige omgivelser, et skønt vejr året rundt, lave priser og venlige mennesker gør byen til et meget besøgt rejsemål. Den vokser hastigt i disse år, og cafe - og kulturlivet sprudler. På turen vil der være planlagt to udflugter til Malaga by. Den første vil danne udgangspunkt for en introduktion til byen og rejsen, og vil have fokus på byens udvikling fra at være under romersk overherredømme til den mauriske besættelse, videre til Reconquista og frem til idag. Den anden tur vil have fokus på Malaga som litterært samlingspunkt for Andalusiens forfattere i 1800 og 1900 tallet. Nogle af de væsentligst forfatterskaber fra 1898er generationen boede i området, og 1927er generationen havde base her. Vi vil besøge det sagnumspundne trykkeri Imprenta Sur, der blandt andet udgav det litterære magasin Litorral, der var udgangspunktet for den litterære og kunstneriske revolution i tyvernes Spanien. Af bidragsydere kan blandt andet nævnes Emilio Prados og Federico Lorca. Den glemte kirkegård i udkanten af byen, der har inspireret diverse poeter fra H C Andersen til Woley, er et andet smukt bekendtskab på denne dag. Med H C Andersens egne ord  "I Malaga forelskede jeg mig i Protestanternes Kirkegaard, der gad jeg lægge min Støvklædning ved det rullende Hav". Endelig vil vi afslutte dagen med tapas og et fortryllende godt flamencoshow. Passionen i sang og dans, der kommer til udtryk i dette show symboliserer på fremragende vis landets og områdets indre spænding, som også kommer til udtryk i litteraturen. Det er ladet med erotik og dramatik. Dansen, hvori sigøjnerens flygtige sjæl kan skues.


Har du gruppen, så har vi en dansk uddannet cand. mag. der med glæde rejser rundt med jer og beriger jer med sin viden og landet, kulturen og litteraturen. I booker selv fly og hotel og tilsvarende booker I en guide hos litteraturrejser, der vil følge jer på hele turen. Prisen er 5.000,- danske kroner og dertil guidens transportudgifter, diæter og hotelophold.


Periode og priser


ti dage

5.000,- danske kroner med en dansk cand. mag. i litteratur


Periode


På turen vil I blandt andet se den betagende bjergby Ronda, om hvilken den tyske digter Rainer Marie Rilke skriver;


      "At se denne by, beliggende på klipper, delt af en økse og adskilt af den tynde, dybe flods strøm, korresponderer meget fint med forestillingen om en by, der kun opleves i drømme".

Et forslag


Dag 1:  Afrejse Kbh./ankomst Malaga


Dag 2:  Foredrag/Byvandring Malaga


Dag 3:  Cordoba


Dag 4:  Foredrag/Tid på egen hånd


Dag 5.  Ronda


Dag 6.  Tid på egen hånd


Dag 7:  Alhambra


Dag 8:  Foredrag/Tid på egen hånd


Dag 9:  Tid på egen hånd/Flamencoshow


Dag 10: København

Alhambra

LITTERATURREJSER

Det første rejseselskab i Danmark med fokus på litteraturen. Bestil en cand. mag. i litteratur til at følge dig og din gruppe rundt i det litterære landskab.


Et unikt koncept, hvor du læser de største litterære værker og besøger nogle af de meste interessante lande, byer og mindesmærker verden har at byde på med fiktive karakterer og forfatterskaber som rejseførere.

Kontakt


Laurentiigade 1 D

8900 Randers C

Mail: thomas@litteraturrejser.dk

Telefon: 42 68 53 77
Copyright @ All Rights Reserved