Japan, ære og disciplin

Japan

Program

På denne tur til Solens Rige Japan er der såvel en litteraturudannet som en japanskuddannet guide med. Sammen vil vi give et grundigt indblik i den japanske kultur og levevis, og det gennem nogle af de mest berømmede japanske litterære væker, men også qua populærkulturen generelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Japan er traditionelt set et land omgærdet af mystik. Det har fascineret europæiske kunstnere og forfattere i århundreder, og især har det udfordret den litterære scene på både form og indhold. Men hvorfor er det japanske samfund så hemmelighedsfuldt og fyldt med regler, og hvordan kommer det til udtryk litterært og kunstnerisk? Disse forhold vil vi undersøge på turen, og vi vil som sædvanligt gøre det ved at dykke ned i de litterære værker og tage derhen, hvor værkerne er skrevet, og forfatterne har levet. Vi vil desuden på denne fantastiske tur tage ud i den helt specielle natur, der er så karakteristisk for Japan. Især på de sydlige øer ser man et ganske anderledes frodigt miljø, hvor bjerge, hav og øer afløser hinanden i en endeløs, smuk strøm. Det overordnede fokus på turen er de japanske nøglebegreber ære og konvention, der er helt centrale for en forståelse af japansk litteratur og kultur. Personificeringer af disse begreber udtrykkes ved de tre vel nok mest ikoniske personaer, verdenshistorien har frembragt. Samuraien, Geishaen og sumobryderen er tre karakterer, der vækker fascination verden over, og de er om nogen indbegrebet af en streng æreskodeks. Den dejlige tur rundt i det japanske ørige vil derfor have såvel litteraturen som disse tre figurer som vejviser. På turen vil der blive gennemgået værker af blandt andre Harakumi, Ishiguro og Mishima. Det er helt centrale værker i japansk historie og verdenshistorien, og på hver deres måde belyser de turens tema ære og konvention. Vi vil bo på dejlige hoteller i kategorien 3 stjerner og derover. Hoteller, der ligger i fantastiske naturområder eller meget centralt placeret i byen. Transporten rundt i landet vil foregå med bus, tog og færge.

 

Tokyo

Den moderne storby og Japans hovedstad Tokyo rummer alskens forlystelser, underholdning og kulturudbud. Her er der mulighed for at køre i gokart i byens små gader, spise sushi med de lokale eller drikke te med en mangapige på en temabar. Der er desuden et utal af kulturudbud, butikker og tehuse. Tokyo er som en gigantisk markedsplads med talende reklamer, store neonskilte, elektronikbutikker, museer, parker, templer, mangapiger og karaoki blot for at nævne nogle af de uanede muligheder, byen tilbyder. Vores primære fokus under opholdet i Tokyo er fænomenet manga. De smukke og charmerende mangapiger, der pryder gadebilledet i Tokyo, er et forfriskende og anderledes pust i et land, der ellers er præget af diskretion og tilbageholdenhed. Manga er en efterhånden flere årtier gammel tegneserietradition, hvor dyr, væsner og personer optræder i spetakulære universer. Men traditionen for tegninger og tegneserier rækker mere end hundrede år tilbage i tiden, og vi vil se på den nok mest veludviklede tegnetradition, der findes i verden. Helt tilbage til de klasisske japanske oban-tryk, over de første tegneserier og frem til det moderne manga-univers. På byvandringen i Tokyo vil der være inkluderet besøg på såvel et manga-museum som et oban-museum, og om aftenen vil vi besøge et af de mange populære manga-steder. Derudover vil vi besøge japanernes mødested par excellence karaokebaren og opleve japanerne fra en helt anden løssluppen side, når ABBA eller QUEEN gjalder ud gennem højtalerne. Karaoke er et kapitel for sig i Japan og især i Tokyo, hvor der findes alverdens udbud af lokaler og barer med mulighed for at synge med. Der vil selvfølgelig være afsat tid til på egen hånd at udforske byen.

 

Kyoto

Den gamle kejserstad Kyoto er en yderst interessant by, der på mange måder rummer flere af vores turs tematikker. Den er overskuelig og let at finde rundt i, og man kan til fods komme forholdsvis let omkring. Forfatteren Kawabata skrev værket Kyoto eller de unge elskende i den gamle kejserstad, og byen er en hyldest til kærligheden og det svundne Japan. I centrum finder men en gammel, fantastisk shogun-borg fyldt med historier og legender, og her vil vi erindre det berømte værk Bushido og komme tættere på livet som shogun, og hvad det indebærer. Tæt på byens centrum findes endvidere store grønne områder, og her kan vi træde ind i det fiktive univers, som Kawabata beskrev, og se byen gennem hans blik. Kyoto er fra gammel tid berømt for sine Geishaer eller Meikoer, som de kaldes her. Smukke og elegante piger i utrolig flotte og farvestrålende traditionelle dragter, der elegant spadserer rundt i byens gader og lyser op, som sommerfugle gør i en storby. På besøget i den gamle kejserstad vil der være fokus på Meikoen og hendes rolle i det japanske samfund, og vi vil diskutere nobelprisvindende Kawabatas roman. En aften vil der desuden være mulighed for at sidde til bords med en af de udødeliggjorte Meikoer og få en fornemmelse af denne helt unikke japanske tradition, og hvad der gør Meikoerne så fascinerende. Der vil desuden under opholdet blive læst uddrag af romanen Geisha af Arthur Golden, der netop har fokus på Meikoen. Endelig vil der være en dagsudflugt til et underskønt tempel diskret og idyllisk beliggende i et bjergrigt område ikke langt fra Kyoto.

 

 

Nagasaki

Japans største by i syd Nagasaki er udødeliggjort i Puccinis opera Madame Butterfly. Byen var i lang tid den eneste åbne havn mod vesten og det eneste sted, fremmede kunne komme i land, og dette helt specielle forhold bliver blandt andet udstillet i Puccinis opera. Desuden så findes der flere optegnelser fra konsuler, der boede i eller besøgte byen, der vidner om den meget specielle fuktion, byen havde, og den frygt, Japan nærede for de fremmede. Nagasaki er en fantastisk smuk by, men den er desværre nok mest kendt for den mørke skygge, historien kaster over den. Det var i Nagasaki, at amerikanerne smed en atombombe, og det var her tusinder af japanere, civile som soldater, mistede livet i 2. verdenskrigs sidste dage. Det var en skrækkelig dag for det japanske folk, og de faldne æres stadig i byens fredspark. Et monument, der til evig til skal erindre den japanske befolkning om krigens pris. Vores fokus her i byen er knap så alvorligt og rettet mod den litteratur, der er blevet inspireret af Nagasaki.

Øen Kyushu, hvor Nagasaki er den største by, er kendt for at være det område, hvor de første optegnelser af kejsere, shoguner og samuraier findes, og derfor besøger vi på en dagsudlugt den lille by Saga, hvor det berømte Bushido blev skrevet for flere århundreder siden. Bushido er det æres - og regelkodeks, samuraien skal leve under, og det er et helt unikt indblik i samuraiens verden. I selvsamme by findes et lokalt Sake-bryggeri, og det besøger vi efterfølgende. Og som afslutning på denne dagstur tager vi til Sumo-festival. Området omkring Fukuoka er berømt for sine Sumo-brydere og en århundredelang Sumo-brydningstradition.

 

 Shikoku

Den mindste af fire japanske hovedøer er en helt fantastisk oplevelse. Det er en af de mindst besøgte øer, men den rummer et overflødighedshorn af naturlig skønhed og fantastisk flora. Det er desuden legendernes ø, fyldt med myter om alt fra kristne disciple over rumvæsner og trolde. Gæstfriheden på øen er enorm, hvilket ikke mindst skyldes, at der gennem de sidste mange århundreder hvert år kommer mange munke til øen for at gennemgå de 99 templers vandring. Munkene vandrer traditionelt set rundt uden mange ejendele, og når de møder lokale, bliver de derfor budt indenfor til spisning og overnatning. Denne helt unikke gæstfrihed rummer øen også den dag i dag, og det gør den til et helt specielt sted at besøge. Modsat Tokyo og de andre større japanske byer er øen Shikoku et sted fyldt med fred, ro og spirituelle oplevelser. Vi krydser øen i bus og laver et stop undervejs, hvor vi vil vandre rundt i den sublime natur og overnatte på et skønt hotel i bjergene ude i den japanske jungle. Shikoku er et helt fantastisk og eventyrligt sted, og ikke uden grund indgår øen i Murakamis forfatterskab. Det vil vi undersøge på vores rejse gennem den flotte flora og de mange legender.


Har du gruppen, så har vi en dansk uddannet cand. mag. der med glæde rejser rundt med jer og beriger jer med sin viden og landet, kulturen og litteraturen. I booker selv fly og hotel og tilsvarende booker I en guide hos litteraturrejser, der vil følge jer på hele turen. Prisen er 5.000,- danske kroner og dertil guidens transportudgifter, diæter og hotelophold. På denne tur desuden 5.000,- danske kroner til den japanske guide samt denne udgifter undervejs.

Periode og priser


14 dage         


5.000,- danske kroner for en dansk uddannet cand. mag. i litteratur


Dertil 5.000,- danske kroner for en japansk guide.


Et forslag


Dag 1:   Ankomst Tokyo


Dag 2:  Nagasaki


Dag 3:  Nagasaki


Dag 4:   Nagasaki


Dag 5:   Kumamoto


Dag 6:  Beppu


Dag 7:  Lya Valley


Dag 8:  Takamatsu


Dag 9:  Kyoto


Dag 10: Kyoto


Dag 11:  Kyoto


Dag 12: Tokyo


Dag 13: Tokyo


Dag 14: Tokyo - Afrejse mod Danmark


Alhambra

LITTERATURREJSER

Det første rejseselskab i Danmark med fokus på litteraturen. Bestil en cand. mag. i litteratur til at følge dig og din gruppe rundt i det litterære landskab.


Et unikt koncept, hvor du læser de største litterære værker og besøger nogle af de meste interessante lande, byer og mindesmærker verden har at byde på med fiktive karakterer og forfatterskaber som rejseførere.

Kontakt


Laurentiigade 1 D

8900 Randers C

Mail: thomas@litteraturrejser.dk

Telefon: 42 68 53 77
Copyright @ All Rights Reserved