Paris - La belle epoque

Paris

Program

Fem dage i selskab med nogle af verdenslitteraturens største forfattere og mest kendte karakterer i byernes by Paris. Der vil samtidig være besøg på nogle af de mest berømte og berygtede restauranter fra tiden omkring det nittende århundredes begyndelse. Steder, hvor tidens forfattere og cabaretstjerner kom og hvor den den dag i dag serveres noget af det bedste mad Paris har at byde på. Ånden fra La Belle Epqoue vil være vores følgesvend på denne tur.
For mange er Paris indbegrebet af la belle epoque, den skønne tid, der leder frem mod Første Verdenskrig. Byernes by, skønne Paris, var op gennem det attende og nittende århundrede stedet, alle søgte, og det udmøntede sig i en helt unik koncentration af nogle af de største mesterværker, verdenslitteraturen har skabt. Den ånd og stemning, der herskede i Paris i slutningen af det nittende århundrede og starten af det tyvende, skabte en helt fantastisk og varieret strøm af litteratur. På denne tidsrejse tilbage til det nittende århundredes Paris vil der blive gennemgået værker af de største franske forfattere, der alle inddrager byen på den ene eller anden måde i deres forfatterskaber. Men Paris var meget mere end finkultur og litteratur, for der var en sand opblomsring af caféer, spillesteder og restauranter i den nye tids ånd, udsmykkede med art deco, med fantastiske vine  og kulinariske oplevelser af den anden verden. Her mødtes de kendte forfattere og andre verdensmænd, de holdt hof, udvekslede tanker eller kærlighedshistorier, og hvis væggene i disse glemte perler kunne tale, ville deres historier nok overgå de fiktive fortællinger. Vi vil på denne ture træde i forfatternes sko og følge deres ruter rundt i byen, sidde ved deres borde og smage den udsøgte gastronomi, kun Paris kan tilbyde. Der vil desuden være besøg i Operaen og i Moulin Rouge, de to institutioner, der blev udødeliggjort af henholdsvis Victor Hugo og Émile Zola. Vi starter ud med to af de forfatterskaber, der leder op til starten på La Belle Epoque, og herefter dykker vi ned i nogle af de mange værker og forfatterskaber, der blomstrede i tiden fra 1870erne og frem til 1920erne.


Victor Hugo

VIctor Hugo kæmpede i sine værker mod den stigende sociale ulighed og armod, som han var vidne til på sine daglige vandringer i Paris' gader. Her så han, hvorledes fattige tiggersker lå beskidte og forarmede i rendestenen, og han var på første hånd vidne til det skrækscenarie, der udspillede sig efter revolutionen i 1848. I hans værker finder man en indigneret og oprørsk stemme, og han lyser op som en af de helt store franske litterære stjerner. Med Hugo i hånden går vi rundt i katakomberne. Det sidste sted, hvor de fattige i datidens Paris kunne finde et sted at overnatte. Blandt knogler, rotter og mudder var det i samtiden et frygtet område, men samtidig et sted, der interesserede og gav inspiration. For Victor Hugo var mødet med dette "fattighus" skelsæsttende, og det bærer flere af hans værker præg af. På turen rundt i Hugos fodspor besøger vi desuden hans yndlingsresturant. Her havde han sit eget værelse, hvor han mødtes med venner, bekendte og hemmelige elskerinder. Restauranten er den dag i dag velrenommeret for sit gode køkken og er en helt unik mulighed for sidde til bords med Victor Hugo og andre af de største franske litterater.Baudelaire

Baudelarie fortsatte i Victor Hugos fodspor. Han hæftede sig ved forandringerne i byen Paris og det forfald, der syntes allestedsnærværende. For Baudelaire var Paris' gader helvedes forgård, og i sine værker udarbejder han derfor en grimhedens æstetik. Det forfald, han ser omkring sig, transformerer han om til smukke digte, og hans digte bliver i ligeså høj grad en beskrivelse af byen som en nyfortolkning af digterkunsten. Hans epokegørende værk Les Fleurs de Mal(Ondskabens Blomster)blev censureret, og han selv blev hevet i retten for sædelighedskrænkelse. Baudelaire vandrede rundt i Paris' gader, og vi vil på turen med hans digtsamling i hånden se byen med hans øjne. Desuden vil vi besøge en af La Belle Epoques fineste restauranter, der står som et symbol på det Paris, som Baudelaire både foragtede og forgudede. Det er et formiddabelt spisested med service af den højeste kvalitet og indretning som et palads.


Emile Zola

Emile Zola er et bindeled mellem den gamle og den nye tid. Født i 1840 og død i 1902 var han vidne til mange omvæltninger og begyndelsen på det, franskmændene og hele verden referer til som La Belle Epoque. Især hans senere værker omhandler denne gyldne tid, og helt naturligt bliver romanen Nana omdrejningspunktet. Cabaretscenen i Paris var berømt og berygtet i hele verden omkring det tyvende århundredes begyndelse, og i denne roman beskriver Zola blandt andet dansepigernes liv. De mange teaterhuse i Paris var omdrejningspunktet for møder mellem forfattere, malere, musikere, rigmænd og politikere, og i Nana gives der et ganske fint indblik i denne tid. På dagens vandring vil vi komme forbi flere af de udødeliggjorte teaterhuse, og vi slutter dagen af med champagne og et besøg på verdens mest berømte cabaret Moulin Rouge. Det helt spetakulære show er stadig i verdensklasse, og man forstår til fulde, hvorfor disse steder virkede som en magnet på kunstnere som Tauluse Lautrec, Zola og Maupassant for blot at nævne nogle få. Inden forestillingen går igang mødes vi til en klassisk parisisk aperitif, når vi sammen smager på den grønne fe. Absinten, der er indbegrebet af den kunstneriske stimulans omkring århundreskiftet. 


Marcel Proust

Turen afsluttes med Marcel Proust og hans epokegørende værk På jagt efter den tabte tid. I værket følger vi hovedpersonen Swann, der via duften og smagen af en Madelainekage får adgang til et katalog af erindringer, der danner udgangspunkt for resten af romanen. Dermed bliver dette værk næsten et symbol på denne tur, da vi også qua mad og drikke, litteratur og vandringer forhåbentlig kommer nærmere på den svundne tid, Paris af i går. Marcel Proust var en ivrig teatergænger og nød livet i fulde drag, og derfor afsluttes denne dag med et besøg i den fantastiske Opera de Paris. Men inden denne storslåede oplevelse vil vi gå rundt i det Paris, Marcel Proust elskede. Der vil desuden være inkluderet en formidabel frokost på en af de mest anerkendte restuaranter i Paris, og selvfølgelig skal vi på rundturen smage en af de berømte Madelainekager og se, om også vi får adgang til gamle minder og erindringer.Har du gruppen, så har vi en dansk uddannet cand. mag. der med glæde rejser rundt med jer og beriger jer med sin viden og landet, kulturen og litteraturen. I booker selv fly og hotel og tilsvarende booker I en guide hos litteraturrejser, der vil følge jer på hele turen. Prisen er 5.000,- danske kroner og dertil guidens transportudgifter, diæter og hotelophold.

Periode og priser


5 dage

5.000,- danske kroner for en dansk uddannet cand. mag. med som guide


Et forslag


Dag 1: Paris/Foredrag


Dag 2: Foredrag/Katakomberne


Dag 3: Foredrag/Moulin Rouge


Dag 4: Foredrag/Opera


Dag 5: København


Alhambra

LITTERATURREJSER

Det første rejseselskab i Danmark med fokus på litteraturen. Bestil en cand. mag. i litteratur til at følge dig og din gruppe rundt i det litterære landskab.


Et unikt koncept, hvor du læser de største litterære værker og besøger nogle af de meste interessante lande, byer og mindesmærker verden har at byde på med fiktive karakterer og forfatterskaber som rejseførere.

Kontakt


Laurentiigade 1 D

8900 Randers C

Mail: thomas@litteraturrejser.dk

Telefon: 42 68 53 77
Copyright @ All Rights Reserved